CERDANYOLA, CULTURA, NATURA I PATRIMONI

2023Església Romànica de Sant Iscle i Santa Victòria de les Feixes

Tercer diumenge de mes (excepte l'agost) de 10:00 a 14:00 h

L'antiga església parroquial és un edifici romànic construït al segle XII a la vall de les Feixes, a la serra de Collserola, sobre les restes d’un temple preromànic documentat des del 995 i un cementiri de tombes antropomorfes.
Sant Iscle és un element singular de la història medieval i moderna de Cerdanyola i el seu passat pagès queda reflectit en les successives reformes que s’hi van fer al llarg dels segles.

Activitat gratuïta.


Visita als Jardins Històrics de Cerdanyola

Quart diumenge de mes a partir de les 11:30 h

Itinerari que connecta Can Llopis i Ca n’Ortadó, dos jardins amb història vinculats a un temps en què Cerdanyola del Vallès va tenir una comunitat d’estiuejants important.

El recorregut comença a la porta de Can Domènech (Museu d'Art de Cerdanyola del Vallès) a les 11:30 h i acaba a Ca n’Ortadó a les 13:30 h.

Activitat gratuïta amb inscripció prèvia al Museu d’Art de Cerdanyola del Vallès o bé trucant al telèfon
935 914 130.


23è Cap de Setmana Ibèric

Dissabte 7 i Diumenge 8 d'octubre al Museu i Poblat Ibèric de Ca n'Oliver

Ja tenim aquí el 23è Cap de Setmana Ibèric!
 
Qui és qui a la societat ibèrica?
 
El Museu i Poblat Ibèric de Ca n’Oliver acollirà novament la festa de la cultura ibèrica de la Ruta dels Ibers, un projecte de turisme cultural que integra els principals jaciments arqueològics de Catalunya d’aquesta època i que promou el Museu d’Arqueologia de Catalunya.
 
Cada any, els integrants de la Ruta triem un tema al voltant del qual giraran totes les activitats que es programin. En aquesta XXIII edició la protagonista serà la societat ibèrica i els diferents grups que la componen: pagesia, aristocràcia, teixidores, ferrers...
 
Per tal que puguem descobrir “Qui era qui a la societat ibèrica”, el Museu d’Història de Cerdanyola i el CRAC us proposen per als dies 7 i 8 d’octubre tot un seguit d’activitats que han estat pensades i dissenyades perquè tothom gaudeixi lúdicament d’un dels poblats ibers més destacats del país, centre d’investigació de cultura ibèrica.
Totes les propostes són gratuïtes i no cal inscripció prèvia per participar.
 
  • Jornada de portes obertes al Museu i Poblat Ibèric de Ca n’Oliver.
Dissabte 7 d’octubre: d'11:00 a 14:30 h i de 16:30 a 20:00 h.
Diumenge 8 d'octubre: de 10:30 a 14:30 h.
 
  • Ca n’Oliver, un poblat iber laietà.
Dissabte 7 d'octubre a les 12:00 h, visita guiada al museu, al poblat i als edificis reconstruïts.
 
  • En Bilos i la Betinin són aristòcrates.
Dissabte 7 d'octubre a les 17:00 h, visita teatralitzada al jaciment.
(Activitat per a majors de 8 anys).
 
  • Tota la gent del poble.
Diumenge 8 d'octubre d'11:00 a 14:00 h, conjunt de tallers plantejats com un recorregut per la vida quotidiana dels seus habitants que s’adrecen, principalment, al públic familiar amb infants fins a 12 anys. Les nenes i els nens tindran un carnet d’activitats i quan les hagin fet totes podran recollir l’obsequi de la Ruta dels Ibers.
- Les olors del camp i de la casa.
- Les teixidores fan bon lli.
- Joc i joguines de l’antiguitat.
- La imatge dels poder.

La violència a la rereguarda.
Les fosses comunes de Cerdanyola (1936-1937)

Dimarts 10 d'octubre a les 18:30 h a la Biblioteca Central de Cerdanyola

En el marc del Dia Nacional en Memòria de les Víctimes de la Guerra Civil i Víctimes de la Repressió de la Dictadura Franquista, el Museu d'Història de Cerdanyola ha organitzat una conferència sobre les fosses del cementiri i de l'església Vella de Sant Martí.
El periodista i investigador, Jordi Bigues, i el director del Museu d'Història de Cerdanyola i responsable dels programes de Memòria, Joan Francès, ens parlaran sobre els resultats de la recerca que estan duent a terme sobre les fosses comunes de Cerdanyola. Una conferència que ens acostarà a la violència a la rereguarda republicana amb la voluntat de recordar totes les víctimes.

Jornades Europees de Patrimoni

Divendres 13, Dissabte 14 i Diumenge 15 d'octubre

El Museu d’Història de Cerdanyola us proposa que descobriu el patrimoni de Cerdanyola en el marc d’aquestes jornades en les quals la ciutat de Cerdanyola participa des de fa més de 20 anys.

  • Jornada de Portes obertes al Museu i Poblat Ibèric de Ca n’Oliver.
Es podran visitar gratuïtament els diferents elements patrimonials que configuren el Museu i Poblat Ibèric de Ca n’Oliver.
Horari:
- Divendres: de 16:30 a 19:30 h.
- Dissabte: d’11:00 a 14:30 h i de 16:30 a 20:00 h.
- Diumenge: de 10:30 a 14:30 h.
 
  • Cerdanyola, terra d’ibers.
Diumenge 15 a les 12:00 h, visita guiada a l'exposició permanent dedicada a la cultura ibèrica, des dels seus orígens fins a la seva desaparició, utilitzant el jaciment arqueològic de Ca n'Oliver com a exemple de l'evolució d'un assentament que té més de 2.000 anys.
 
  • Els temples de la vall de les Feixes
Diumenge 15 de 10:00 a 14:00 h, jornada de portes obertes a l’ermita barroca de Santa Maria de les Feixes i a l’església romànica de Sant Iscle i Santa Victòria de les Feixes. Durant l’horari d’obertura s’oferiran petites explicacions als visitants que ens aproparan a la història mil·lenària de Cerdanyola a través de l’evolució dels dos edificis.