Exposició temporal


La sala d’exposicions temporal està dedicada a Josep Barberà que, als anys 50 dels segle XX amb altres afeccionats a l’arqueologia, va fer les primeres excavacions al poblat de Ca n’Oliver i sempre va donar el seu suport a l’equip que a partir dels anys 80 va reprendre els treballs arqueològics. La sala Josep Barberà està destinada a acollir el programa d’exposicions temporals del Museu d’Història de Cerdanyola.

Cada any es programen mostres de temàtica diversa relacionada amb el patrimoni cultural i natural. El programa d’exposicions temporal té com a objectiu la divulgació històrica, etnogràfica i natural, en sentit ampli, procurant aportar dades i objectes relacionats amb Cerdanyola i aconseguir la participació de persones i entitats de la ciutat, amb la voluntat d’implicar la societat civil en el dia a dia del Museu.

Per assolir aquests objectius i aprofundir en els continguts de les exposicions es dissenya un programa d’activitats complementari, sovint en col·laboració amb altres museus i serveis municipals.Exposició actual: Marca Hispànica. La Catalunya carolíngia (711-1000)Del 5 de novembre de 2020 al 14 de febrer de 2021

Aquesta exposició se centra en un període de la Catalunya medieval poc conegut pel públic general: l’Alta Edat Mitjana. Una època durant la qual es van anar configurant els comtats carolingis en el marc de la Marca Hispànica, un territori de frontera entre els imperis carolingi i musulmà, que va ser l'origen de Catalunya.

La mostra s’estructura en 8 àmbits temàtics: Soldats, guerrers i combatents; L’emirat Omeia al segle VIII; La conquesta musulmana; La conquesta carolíngia; Guifré el Pelós i la unitat comtal; Repoblació; Riquesa agrària i moviments econòmics; i Neix una nova església. El darrer ha estat produït pel Museu i està dedicat a la Cerdaniola de fa més de 1000 anys i s’exposen materials de Cerdanyola d’aquesta època.

L’exposició ha estat organitzada pel grup de recerca DIDPATRI Didàctica del Patrimoni amb la col·laboració de Dalmau Editors i produïda per Molècula. La xarxa de professionals en museografia.

L’estada de l’exposició al Museu de ca n’Oliver l’organitza l’Ajuntament de Cerdanyola del Vallès (Museu d’Història) amb la col·laboració del CRAC i La Constància.